irenevanguin-studio-oxl-rotterdam-IvG-photography-Garage-loft-07

Studio OxL Garage Loft

irenevanguin-studio-oxl-rotterdam-IvG-photography-Garage-loft

Before

SONY DSC

Afterirenevanguin-studio-oxl-rotterdam-IvG-photography-Garage-loft-05-lifestyle-interior-design

irenevanguin-studio-oxl-rotterdam-IvG-photography-Garage-loft-01-lifestyle-interior-designirenevanguin-studio-oxl-rotterdam-IvG-photography-Garage-loft-02-lifestyle

Architecture in Limbo

A dream loft in Arnhem, the Netherlands. Studio OxL transformed an old carpenter’s workshop into a daylight-filled loft that included a space for the clients electrical sportscar. Anybody who thinks that it is not possible to live, energy efficiently, in an old concealed workshop will be shown otherwise. It was important for the client to integrate his electrical sports car in the design and he asked us to introduce a large amount of daylight. Our aim was to keep the industrial nature of the building and introduce an outdoor space that would spread daylight and fresh air into the loft. The workshop could not be equipped with façade windows because it is flanked on all sides. by a late 19th-century factory building.

Studio OxL transformed this former carpenter’s workshop into an energy efficient home loft by introducing a big patio with double layered glass, a heat pump and floor heating throughout the whole space. The design respects the old industrial doors and building structure, but isolates the inside from the rest of the building.

The patio works as a lantern, supplying its surrounding spaces with daylight. It also divides the house into a more public area that contains the kitchen and the living room and the more private area houses the studio and the bedrooms. The 30 metre deep space is now bathed in daylight and has become a comfortable place to live in.

Energy efficiency was a very important issue. We decided to park the electric sports car inside the living room. Securing a prime parking spot in the middle of the hip and crowded fashion district of Arnhem’s city centre. This transforms the concept of a home loft into a garage loft. A perfect concept that facilitates the experience of comfort in an environmentally friendly way.

 

 

Architect: Studio OxL
Contractor: Pegasus Innovest
Photography by 
Irene van Guin

studio-oxl-irenevanguin-photography-architecture-architect

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>